Hvorfor blir tennene mine dårligere?
Man har munnen sin fullt av bakterier. Disse bakteriene står sammen til den som heter "plakk" på tennene og tannkjøttet. Når vi spiser noe med mye sukker i, disse bakteriene rever seg ut og produserer syre som dreper tennene, og tannkjøttet. Karies og tannkjøttsykdommen.

Man har munnen sin fullt av bakterier. Disse bakteriene står sammen til den som heter "plakk" på tennene og tannkjøttet. Når vi spiser noe med mye sukker i, disse bakteriene rever seg ut og produserer syre som dreper tennene, og tannkjøttet.

Karies

Karies kommer når plakken står fast på tennene/mellom tennene for lang tid så bakterier som lever i munnen starter å produsere sure materialer. Den sure materialen kan være grunnen for at først det er bare en hull på emaljen, og der under på dentinen også.

I siste steget kan surhet syren gå helt til blodkarene, nervene.

Den prosessen kan ikke bli stoppet i tennene , som vil si at tannen kan egentlig dø. Det kommer med mye smerte.

Hvis det er bare en liten karies, så er vi fortsatt i rett tid har vi fortsatt tid, og kan redde tannen kan vi redde den tannen med en enkel rotfylling. Da får tannlegen bort første flaten av tannen, og erstatter den med fyllingsmaterial. Da har han stoppet kariesen.

Hvis det ikke blir stoppet på tide kariesen går videre til emaljen og dentinen. Den delen av tannen er helt fra kronen til roten, hvor nervene er. Når vi får smerte i en tann vil det si at karies, bakteriene har begynte å drepe nervene og blodkarene.

karies

Hva er rotbehandling?

I noen tilfellene når karies har kommet for langt, rotbehandling er den beste løsningen: etter at tannlegen har fått bort den myke og ødelagte delen fra tannkronen, går han inn med en lang nål for å få bort såret nerven, og dreper bakteriene med desinfeksjonsmiddel.

Hvis tannen har inflammasjon, trenger den tid til å hele så må vi må gjenta rensingen av rotkanalen 2-3 ganger med en rotbehandling. Deretter fyller vi tannen med en spesial material, og kronen med fylling material.

rotbehandling

I de tilfellene når kronen ble delvis ødelagt også, er det er anbefalt å sette en ny krone på den tannen som ble nettopp rotfyllt - for det beste resultatet.

Jeg skal fortelle litt mer om kroner senere, jeg vil bare si at allerede her ved rotbehandling må vi snakke om bruk av nye kroner for å gjøre tennene sterkere.

Men som jeg sa, karies er bare en av de hovedsakene - og den andre, skal vi snakke om nå.

Tannkjøttsykdom

Tannkjøttsykdommen (periodontitt, pyrhea) forårsaket også på grunn av bakterier. Den oppstår ved halsen av tennene, og bor på flaten av tannkjøttet. Tannstein er hva holder tannkjøttsykdommen i livet.

Derfor er det veldig viktig at alle går for en tannrens hvert halvt år så kan man forebygge sykdommen.

Første steget i tannkjøttsykdommen er betennelse i tannkjøttet, det blir rødt, følsomt, og blør ved tannpussing.

Etterhvert trekkes tannkjøttet tilbake og man kan se “lommer” ved kanten av tannkjøttet. De er vanskelig å oppnå med tannbørste, så bakteriene som sitter fast inne skal begynne å angripe fibrene og kjevebenet.

Tannkjøttsykdom

Når fiberne som holder tennene fast dør, og benet løsner seg også, kan man begynne å miste tenner. Det verste er at tenner som har perfekt tannkroner kan falle ut på grunn av tannkjøttsykdommen.

Periodontitt er en latent sykdom, akkurat som høyt blodtrykk. Du merker ingenting, det viser seg ikke og det gjør heller ikke vondt. Men etter 10 år i ro forårsaker sykdommen problemer: tennene løsner seg og faller ut.

Periodontitt rammer 90% av voksne mennesker, og de som lider av det mister ofte tennene sine i 40-50 årene sine.

Dårlig nyhet, karies og tannkjøttsykdommen kunne ha vært forhindret hvis du hører om de når du er ung.

Og gode nyheter, vi har flere løsninger i dag for å erstatte de manglende tenner.