Hvorfor trenger vi å erstatte manglende tenner?
Tennene våre har 3 hovedfunksjoner: 1. Å tygge 2. Å snakke 3. Og vi kan ikke utelate estetikken Men hva skjer med disse funksjonene når vi mister en tann?

Tennene våre har 3 hovedfunksjoner:

1. Å tygge
2. Å snakke
3. Og vi kan ikke utelate estetikken

Men hva skjer med disse funksjonene når vi mister en tann?

Når man mister tennene sine, mister man også disse funksjonene: det blir mer vanskelig å tygge maten, det blir en rar følelse å snakke, og man ønsker ikke å smile fordi det føles sjenerende.

Det finnes 2 konsekvenser som kan være problematisk i fremtiden med bare 1 mistet tann.

Nabotennene beveger seg

Ved en mistet tann, de 2 tennene ved siden av kan bevege seg og lene seg mot hverandre. Og de tennene i motsatt kjeve skal søke for parene sine, så kommer de ut fra tannkjøttet mot den manglende tannen.

Bevegelsen av tennene kan ødelegge mye, fordi tennene går i feil retning - tyggeflaten skal bevege seg også - og igjen, eventuellt kan man miste flere tenner.

I de tilfellene når tennene blir løse, roten kommer litt mer opp i tannkjøttet så blir det mer følsom og ubehagelig.

Kan du tenke deg hvor mange problemer kan komme fra en eneste mistet tann?

Her kommer enda flere problemer som kan være mer seriøse enn løse tenner.

Benresorpsjon

Benresorpsjon er et mer seriøst problem enn løse tenner. Det betyr at en del av kjevebenet forsvinner, blir nedbrytt.

Kjevebenet under trukket/mistet tann begynner å smuldre etterhvert og benet blir tynn og mister høyden også.

Prosessen er nesten det samme som hva skjer med astronauter - Det er ingen gravitasjon i verdensrommet og det betyr også ingen stimuli på musklene og benet, så de begynner å krympe seg. Derfor kan astronauter ikke gå eller stå opp normalt, som før. De trenger dager, uker for å bli sterke igjen.

Men mistet ben i munnen kan ikke bli fikset av seg selv. Det er leit, fordi benet er det viktigste ting vi kan jobbe med, hvis vi vil sette inn implantater.

Hvis vi ikke finner nok ben i munnen trenger vi å sette inn syntetisk ben som erstatning, før vi setter inn implantater. Inngrepet heter sinus graft.

Du ser nok hvor viktig det er å ersatett de manglende tennene så fort som mulig. Da blir behandlingen billigere, raskere, og enklere for alle.