Tannbro eller implantat?
Når det gjelder tannløshet, duker ofte opp et par spørsmål: skal vi erstatte våre manglende tenner? Og hvis vi gjør det, hvordan da?

Når det gjelder tannløshet, duker ofte opp et par spørsmål: skal vi erstatte våre manglende tenner? Og hvis vi gjør det, hvordan da?

Tannløshet kan føre til andre skadevirkninger. Kortsiktig reduseres bitefunksjonen og en manglende tann kan gi en dårlig opptreden. Etter noen måneder kan nabotennene begynne å bevege seg som kan føre til karries mellom tennene. Og etter hvert kan man begynne å miste flere og flere tenner.

Herved er det egentlig ingen spørsmål. Jo tidligere vi erstatter manglende tenner, desto færre problemer vi får senere!

Hva trenger du å vite om tannbro?

En tannbro er en estetisk og langvarig løsning for å erstatte en manglende tann. Tannlegen sliper ned de to nabotennene, deretter blir en tre-ledd tannbro festet der.

Tannbro

Tannkrone og tannbro kan gi et estetisk fint resultat og kan lett brukes for tygging. En vel-preparert og presis tannbro kan gi en langvarig løsning. Men det er også viktig at pasienten tar godt vare på den og passer på den daglige rengjøringen av kronene. Slik blir tannbehandlingen vellykket og de nye tennene kan vare i 20-30 år uten problemer.

Men nå for tiden er ikke en tannbro den mest moderne tannbehandlingen. Det er to hovedgrunner til det:

  1. De tennene som fungerer som pilarer må slipes ned. Det betyr at 50-60% av disse tenner blir drillet vekk. Tenk på hvor stor trauma er det for en sunn tann. Det kan hende at en tidligere problemfri tann som er blitt slipt ned, blir betent etter tannbehandlingen. Dette kan føre til rotkanalbehandling og om den ikke er vellykket, kan man miste tannbroen.
  2. Den største ulempen med en tannbro er at det er kun et bro-ledd over den manglende tannen som er støttet av de to nabotennene. Og kjevebenet hvor vi mangler tannen fra, begynner å bli absorbert.

Derfor kan vi si at den mest moderne og konservative løsningen er å bruke tannimplantater!

Implantat

For å ersatette en manglende tann, plasserer vi en vanligvis 4 mm bred og 10 mm lang falsk tannrot (implantatskrue). Denne skruen trenger 3-4 måneders helningstid for å gro seg fast og bli godt integrert inn i kjevebenet. Herved blir det mulig for en liten skrue for holde kroner og ulike tannløsninger med stor utbredelse (for eksempel all-on-4).

Tannimplantat

Når vi bruker tannimplantat, trenger vi ikke å slipe ned nabotennene. Vi kan erstatte tenner uten å røre egne tenner. Og et tannimplantat stimulerer beinvevet, herved blir kjevebenet sterkere og mer motstandsdyktig.

Men erstatting med tannimplantater krever lengre tid enn å lage en tannbro. Det tar cirka 3-4 måneder til beinvevet kleber seg sammen med den titan-dekket overflaten av implantatet. Derfor med tanken på lengre behandlingstid og komplekse, tekniske løsninger, må man regne med høyere kostnad for tannbehandlingen.

Tannbro eller implantat: oppsummering

Tannbro:

Total behandlingstid: 1-2 uker

Varighet: 10-30 år

Kostnad: middels prisleie

Libskvalitet: ++

Helse: Nedslipte tenner som kan bli skadet/betent, benresorpsjon

Implantat:

Total behandlingstid: 2 x 1-2 uker, med en minimum 3 måneders helningstid inni mellom

Varighet: 10-30 år

Kostnad: høy prisleie

Livskvalitet: +++

Helse: økt bitefunksjon, beinfunskjonen beholdes, nabotenner er ikke involvert

Tidsfaktoren er avgjørende innen tannhelse. Jo mer vi utsetter tannbehandlingen, jo mer ubehag vi har og ikke minst jo dårligere tannhelse vi sliter med. Derfor er det best å oppsøke tannlegen vår snarest mulig. Snakk med legen din grundig om problemene dine. Be om behandlingsplan med prisforslag både for tannbro og tannimplantat! Tenk at når du setter i gang med tannbehandlingen, får du en god følelse og blir stolt av deg selv for. Og ikke minst får du et nytt smil og kan nyte å spise mat igjen uten biteproblemer.